Вільхівська сільська рада

Харківська область, Харківський район

ЯК БОРОТИСЯ З ДЕЗІНФОРМАЦІЄЮ І ФАЛЬШИВИМИ НОВИНАМИ

Дата: 29.05.2024 18:42
Кількість переглядів: 77

Фото без опису

Фейки та дезінформація є важливою складовою російської агресії проти України. Щодня Росія за допомогою медіа, телебачення та соцмереж створює та розповсюджує сотні фейків про Україну та ЗСУ, щоб дискредитувати владу та Сили оборони в очах українців та західних партнерів. Окупанти використовують все, що тільки можливо, створюють фейкові фото, відео та аудіо за допомогою штучного інтелекту, вирізають фрази з інтервʼю політиків та перекручують інформацію під потрібним для них кутом. З кожним днем стає все складніше зрозуміти, чи справжнє те, чи інше фото або відео. Інколи відрізнити їх від справжніх доволі важко, але є певні ознаки, на які варто звернути увагу, перш ніж повірити тому чи іншому фото чи відео.

Автори багатьох фейкових роликів намагаються видати за нові ті відео, що були зроблені під час інших конфліктів. Часом подібні матеріали розповсюджують та "шерять" прості користувачі, які шоковані тим, що бачать, або хочуть допомогти. Завжди перевіряйте, чи є ознаки того, що відео старе. Наприклад, яка на ньому погода? Якою мовою говорять люди, які там знаки дорожнього руху? Google Maps допоможе з'ясувати, чи дійсно відео зняли там, де каже автор. А за допомогою зворотного пошуку зображень, які є на низці вебсайтів, можна побачити, чи публікували це відео/фото раніше в інтернеті. Якщо так, це точна ознака того, що його переробили з попередньої події.

Фото без опису

Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України запустив чат-бот для отримання інформації про зрадників та колаборантів.

Повідомити про прибічників "русского мира", зокрема серед поліціянтів, можна у чат-боті    @dvb_np_bot у Telegram.

Щоб скористатися ботом, можна сканувати QR-код на фото або знайти @dvb_np_bot у Telegram.

У ДВБ проаналізують всі зібрані дані – і діям фігурантів буде надана правова кваліфікація, повідомляє Національна поліція.

 

Якщо ви знаєте людей, які співпрацюють з російськими окупантами, виступають проти України та поширюють наративи окупаційної пропаганди у вашому місті чи селі - про них можна безпечно повідомити правоохоронців через "Дію".

Як повідомити про колаборанта:

  • перейдіть у чатбот єВорог з головного екрана застосунку Дія або за посиланням: https://t.me/evorog_bot 
  • натисніть Повідомити про колаборантів
  • вкажіть геолокацію людини чи групи людей + надсилайте фото/відео 
  • опишіть, чому ви вважаєте людину колаборантом та подробиці про його допомогу ворогу.

Надіслати інформацію можна також без фото чи відео, достатньо лише описати те, що ви побачили. "Пам'ятайте, що треба знімати окупантів та колаборантів тільки тоді, коли переконані, що вам нічого не загрожує. А як тільки надішлете у чатбот повідомлення - очищуйте листування з "єВорогом" та видаляйте такі кадри зі свого смартфона".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь