Вільхівська сільська рада

Харківська область, Харківський район

Сьогодні відзначають День Соборності України

Дата: 22.01.2024 09:18
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

ОПЩороку, 22 січня, у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) відзначається День Соборності України.

"Акт Злуки, проголошений 105 років тому – 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві, став епохальною історичною подією, коли українські землі об’єдналися в одній державі. Це стало основоположною віхою українського державотворення, увінчало соборницькі прагнення українців обох частин України - Наддніпрянщини та Наддністрянщини - щонайменше з середини XIX століття", -  зазначають в Українському інституті національної пам'яті.

Крім того, цього дня заведено згадувати й іншу подію, яка відбулась на рік раніше - 22 січня 1918 р. в Києві, коли було підписано IV універсал Української Центральної Ради, який проголосив повну незалежність УНР від Радянської Росії.

Саме свято було встановлено в Україні "…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…" згідно з Указом президента України "Про День соборності України" від 21 січня 1999 року № 42/99.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь