Вільхівська сільська рада

Харківська область, Харківський район

30 ЛИПНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ

Дата: 29.07.2021 13:00
Кількість переглядів: 357

Україна,  оголосивши курс на євроінтеграцію, приєдналася до основних міжнародних нормативно-правових актів у сфері протидії торгівлі людьми та прийняла національне законодавство. Країна докладає багато зусиль у сфері протидії торгівлі людьми, особливо в частині поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.

Засоби втягнення людей у процес торгівлі людьми різні – злочинці шукають все нові і нові методи вербування, але завжди це відбувається шляхом використання обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини, із застосуванням чи погрозою застосування насильства, із використанням службового становища, матеріальної чи іншої залежності від другої особи.

Метою торгівлі людьми завжди є експлуатація людини в будь-який спосіб – примусова праця, використання у домашньому господарстві і промисловому чи сільськогосподарському секторах, вилучення органів, сексуальна експлуатація чи створення порнографічної продукції, народження дитини примусово чи за замовленням, втягнення у злочинну діяльність чи жебракування.

Одним із основних завдань є формування у суспільстві розуміння того, що людська гідність, права людини є найвищою цінністю, а також  попередження та формування нетерпимої поведінки, нульової толерантності до будь-яких форм експлуатації людини. Головною метою, переслідуваної таким рішенням, було підвищення обізнаності суспільства про торгівлю людьми. Незважаючи на те, що епоха держав, заснованих на рабовласницькому устрою, давно залишилася в минулому антилюдяні і злочинні дії сьогодні відбуваються абсолютно у всіх куточках світу. Тіньова злочинна сфера в багатьох державах прийняла масовий характер. Жертвами работоргівлі стають незахищені категорії людей. Відзначення світовою спільнотою цього свята допомагає об'єднати зусилля країн всього світу щодо виявлення і боротьби зі злочинною діяльністю в цьому напрямку.

Пам’ятайте: стати жертвою торгівлі людьми може кожен, незалежно від статі, віку, рівня освіти чи кваліфікації!

 

            10 ФАКТІВ, ЯКІ ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ТОРГІВЛЮ ЛЮДЬМИ

1. Торгівля людьми - це експлуатація людей з метою отримання вигоди.

2. Як правило, жертви потрапляють у трудове, сексуальне або домашнє рабство.

3. Торгівля людьми - найбільш активно розвивається злочинна діяльність, що приносить щорічний дохід, оцінюваний в 150 мільярдів доларів.

4. Особливо вразливі ті особи, які через бідність або відсутність роботи мають намір покинути свій будинок в пошуках кращого життя.

5. У сучасному рабстві перебувають понад 20 мільйонів людей.

6. У більшості випадків люди стають жертвами торгівлі людьми через обман чи шляхом примусу.

7. Злочинці - як правило, люди, яких жертви добре знають і довіряють їм.

8. Коли люди стають об'єктами експлуатації, вони змушені працювати багато годин поспіль, або взагалі не отримуючи винагороди за свою працю, або отримуючи мізерну оплату. Крім того, жертви можуть нерідко піддаватися фізичному або психологічному насильству: загрозам, згвалтуваням, вбивствам.

9. Найчастіше у жертв забирають документи і примушують платити вигадані борги.

10. Торгівля людьми - це глобальне явище, яке має місце прямо зараз в кожній без винятку країні.

Нагадуємо, що небезпеку видно не одразу. Привабливі пропозиції з працевлаштування можуть виявитися пасткою торгівців людьми. Це означає, що зароблених коштів ви не отримаєте. Це означає, що вас можуть бити, залякувати та змушувати виконувати роботу, яку ви не хочете робити.

 

ЯКЩО ЗНАЙШЛИ РОБОТУ ЗА КОРДОНОМ,

ПЕРЕКОНАЙТЕСЯ, ЧИ ВСЕ БЕЗПЕЧНО.

1) перевіряйте інформацію заздалегідь, користуйтеся у тому числі ресурсами Інтернету, наприклад: www.stoptrafficking.org, www.527.org.ua;

2) підписуйте лише документи, складені зрозумілою вам мовою;

3) легальна праця можлива тільки з дійсною робочою візою або посвідкою на проживання;

4) не залишайте свого паспорта в заставу та не віддавайте його роботодавцям або іншим особам;

5) дізнайтеся контакти найближчого посольства України;

6) тримайте копії документів окремо від оригіналів, один примірник залиште своїм близьким (чоловіку, батькам, дітям та іншим  родичам);

7) розкажіть близьким про деталі подорожі, підтримуйте з ними постійний контакт;

8) домовтеся про кодову фразу, яка повідомить, що ви потрапили в небезпеку.

 

Міжнародні дні є приводом для освіти широкої громадськості з питань, що викликають заклопотаність, для мобілізації політичної волі та ресурсів для вирішення глобальних проблем, а також для прославлення і зміцнення досягнень людства. Існування міжнародних днів передувало установі Організації Об'єднаних Націй, але ООН сприйняла їх як потужний інструмент підвищення інформованості про тих чи інших питаннях.

Торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, та відповідно до Кримінального кодексу України визнається тяжким злочином, який передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років. Тому покарання злочинців, які здійснюють торгівлю людьми, є ще одним важливим завданням держави.

        Людина, яка постраждала від цього злочину, звернувшись до місцевої державної адміністрації, має право на отримання відповідного статусу, і це дає їй можливість отримати одноразову матеріальну допомогу, а також отримати повний спектр допомоги: медичної, правової, соціальної.

Тому лише об’єднавши зусилля, ми зможемо подолати проблему торгівлі людьми у суспільстві!

Гаряча лінія

Важливою частиною механізму з реалізації державної політики щодо запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі  людьми є робота консультативних телефонних «гарячих ліній». 

Телефонне консультування є однією з форм надання соціальної  негайної анонімної допомоги, виконує функції перенаправлення  осіб, які звернулись по допомогу. Такі телефони довіри мають величезний потенціал надання допомоги людям, які не можуть отримати допомогу в інший спосіб.

 

  • Урядова «гаряча лінія» для осіб, постраждалих від торгівлі людьми, домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або про загрозу вчинення такого насильства -15-47

 

  • Національна «гаряча лінія» ГО «Ла Страда – Україна»  з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного)

 

  • Національна дитяча «гаряча лінія» ГО «Ла Страда – Україна» 0 800 500 225  або              116 111 (для дзвінків з мобільного)

 

  • Національна «гаряча лінія» з питань протидії насильству та захисту прав дитини (працює на базі Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна»). 
    - 386  безкоштовно для абонентів МТС та Київстар 
    - 0 800 500 335  дзвінки в межах України безкоштовні 

     
  • Національна «гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів (працює на базі Представництва міжнародної організації з міграції в Україні)             

          -0 800 505 501 дзвінки в межах України безкоштовні 
          - 527 безкоштовно для абонентів МТС, Київстар, life:)

         Графік роботи гарячої лінії: пн-нд з 08:00 до 20:00

         527.org.ua – електронні консультації

 

  • Регіональна консультативна телефонна «гаряча лінія» з питань запобігання та протидії домашньому насильству (працює на базі Громадської організації незрячих юристів)  - 057 705 12 66

 

  • Регіональна консультативна телефонна «гаряча лінія» з попередження торгівлі людьми (працює на базі Харківської міської організації Міжнародної організації «Жіноча громада»)  - 057 714 38 50

 

    Також,  з метою  попередження  торгівлі  людьми  ви  можете  звернутися до відділу  соціального захисту населення  за  адресою: с. Мала Рогань, вул. Покровська, 10, тел. (057) 740-83-80  або до  фахівця із соціальної роботи Огурцової  Г.М.  за  тел. 0962388029.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь