Вільхівська сільська рада

Харківська область, Харківський район

Запобігання злочинності серед неповнолітніх

Дата: 23.06.2021 09:52
Кількість переглядів: 449

Фото без опису

Правопорушення, здійснені неповнолітніми, - це небезпечне соціальне явище. Офіційні статистичні дані свідчать про те, що 30–36% неповнолітніх скоюють злочини разом із дорослими, 60–75%— у складі групи недалеко від місця проживання чи навчання, 10–15% вчиняють суспільно небезпечні дії у стані алкогольного сп’яніння. У 80% випадків злочинам передує девіантна поведінка: вживання алкоголю, наркотиків, ранні сексуальні стосунки, прояви вандалізму.

Найпоширенішими злочинами серед молоді є крадіжки, хуліганство. Бажання самоствердитися штовхає  молодих людей до конфліктних ситуацій, скоєння зовні безпричинних, а іноді незрозумілих злочинних проявів: наприклад - побити випадкових людей, з якими не порозумілися. Особливого загострення набуває проблема бездоглядності та безпритульності. Вдаючись до бродяжництва й жебрацтва, підлітки нерідко скоюють крадіжки самі, або їх залучають до кримінальних груп дорослі.

У підлітків завжди виникає бажання стати незалежним, спробувати щось нове, побувати в новій, цікавій обстановці. Це природно і навіть корисно для дітей - все це частина дорослішання. Але вони можуть ризикувати, особливо коли опиняються поза увагою своїх батьків. Тиск однолітків, нудьга, нестримна енергія, а можливо, й інші фактори, що впливають на поведінку, наприклад вживання пива і т. д., можуть призвести до невиправданого ризику - і навіть коштувати життя. Проявивши непослух один раз, дуже легко потім здійснити більш серйозний проступок.

Людина не народжується злочинцем, а стає ним через певні життєві обставини. Часто діти і підлітки думають, що за скоєний ними злочин ніякої відповідальності не буде, бо вони ще неповнолітні. Проте гуманне ставлення до дітей у суспільстві аж ніяк не означає, що треба потурати їм в усьому. Навпаки, слід перевиховувати. Адже багато дорослих злочинців починали свою «кар'єру» ще в підлітковому віці. Постійно зростає кількість молодих людей, які не вчаться й не працюють, що призводить до зростання числа молоді, чия поведінка виходить за межі моральних і правових норм. Усе виразніше проявляється омолодження злочинності: дедалі зростає частка правопорушників, які не досягли 16 років. Неблагополучне побутове оточення, важке матеріальне становище сімей, не контрольованість з боку дорослих - усе це сприяє активізації кримінальної ситуації. Діти вимушені йти на вулицю, вступати в неформальні об'єднання, переважно негативного спрямування, злочинні групи.

Знання неповнолітніми певних законів, норм поведінки, своїх обов'язків перед суспільством, усвідомлення ними шкоди, відповідальності й вироблення у них правової свідомості - зобов'язує добре поводитись, утримує від порушень правил поведінки.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь